Ga direct naar: Hoofdinhoud
Bijeenkomst lab Maatschappelijke Vraagstukken
26 jun 2024

Lab Maatschappelijke Vraagstukken

Op woensdagmiddag 19 juni vierden we feestelijk de afsluitende bijeenkomst van het Lab Maatschappelijke Vraagstukken. We kijken terug op een inspirerend eerste jaar met het Lab.

Data, duiden, dialoog, doen

Samen met de Datawerkplaats Mentale Gezondheid en de Gemeente Emmen hebben we gewerkt aan het vraagstuk rondom de mentale gezondheid van jeugd en jongeren. Onze aanpak? Data-duiden- dialoog-doen. Want zoals ze zeggen: ‘Dit zeggen de cijfers, maar wat zeggen de mensen?’.

Nick Stuurwold

Studenten van de AD Sociaal Werk

Dit semester spraken studenten van de AD Sociaal Werk met ruim 70 jongeren tussen de 10 en 20 jaar over hun leven en de relatie met mentale gezondheid. Bovendien voltooide vierdejaars student bestuurskunde Nick Stuurwold zijn afstudeeronderzoek door in gesprek te gaan met professionals over dit onderwerp.

Aansprekende ideeën

De afgelopen 10 weken bedachten de studenten ideeën om jongeren te ondersteunen. Hun uiteenlopende voorstellen verrasten de aanwezigen. Veel ideeën benadrukten het belang van elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen, soms ondersteund door een app of andere technologie. Zo ontwikkelden ze bijvoorbeeld een kwartetspel rondom gezonde voeding voor 10-14-jarigen, inclusief recepten om zelf te maken. De reacties uit het werkveld waren bijzonder positief; er werd zelfs gezegd dat veel ideeën 'bijna' één op één overgenomen kunnen worden. De studenten hebben bewonderenswaardig veel moeite gedaan om de haalbaarheid van hun ideeën te bespreken, juist weer met de doelgroep zelf. Nu is het aan ons om de goede prototypes verder te ontwikkelen, mogelijk met betrokkenheid van de studenten die aangaven graag een vervolg te willen geven aan dit project.

Studenten lab Maatschappelijke Vraagstukken

Vervolg

We hebben voldoende input om gezamenlijk te kijken wat deze inzichten betekenen en hoe we het project 'data-duiden-dialoog-doen' en het Lab Maatschappelijke Vraagstukken kunnen voortzetten. Eerst even zomervakantie en dan op naar een nieuw jaar met het Lab Maatschappelijke Vraagstukken!

Studenten Lab Maatschappelijke Vraagstukken
Kaart

Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie