Circular Plastics

Hebben we het over (het maken van) plastic? Dan hebben we het vaak over:

  • Fossiele grondstoffen die opraken.
  • Enorm veel afval: plastic soup.
  • Veel CO2-uitstoot.

Alles behalve duurzaam dus. Binnen Greenwise Campus denken we dat dat anders kan én moet. Plastics (ook wel kunststoffen) zijn heel nuttige materialen, die we nu voor allerlei doeleinden gebruiken. Binnen Greenwise Campus werken we daarom aan oplossingen om plastics duurzamer te maken en te gebruiken: Circular Plastics.

Zo werken we 

We werken op twee manieren aan circular plastics:

Circular

Samen met kennisinstellingen en bedrijven werken we aan het circulair maken van plastics. We zoeken dus manieren om plastics langer of opnieuw te gebruiken. Het liefst voor dezelfde toepassing of voor een nog hoogwaardiger product. Daarvoor moeten plastics eerst verzameld en gescheiden worden, en vervolgens verwerkt tot een nieuwe grondstof. Er zijn veel verschillende soorten plastic producten. Er zijn dus ook veel nieuwe manieren nodig om ze opnieuw te gebruiken.

Biobased

Naast het langer in de kringloop houden, gebruiken we ook andere grondstoffen om plastics van te maken. Deze grondstoffen zijn biobased: gemaakt van materiaal uit de natuur. Denk aan bieten, appelzuur en hennep. Wel zo duurzaam: deze grondstoffen zijn eenvoudig opnieuw te maken en de plastics zijn goed herbruikbaar en breken veelal af als ze in het milieu komen.

Ineke Ganzeveld