De uitdaging
Voor de productie van onder meer windmolenbladen en jachten zijn grote 3D- mallen nodig. Deze maken we nu nog vaak van thermoharders die we niet kunnen recyclen. Dit moet anders! We willen toe naar het gebruik van recyclebare thermoplasten. Dat doen we door het ontwikkelen en realiseren van een nieuwe circulaire manier van ontwerpen, produceren en materiaalgebruik. Zo verbeteren we onze ecologische footprint.
Zo werken we
In 2020 plaatsten we een Large Scale 3D-robotprinter op de productiefaciliteit van Nedcam in Heerenveen. Daarmee startten we met print-testen en materiaalonderzoeken naar geschikte, thermoplastische materialen. Dit doen we niet alleen, maar samen met onderzoeks- en kennisinstellingen. Met het Valorisatieproject circulair 3DXL thermoplast konden we hierin grote stappen zetten. Samen met NHL Stenden en Dufor optimaliseerden we het proces en de materiaalontwikkeling tot waar we nu staan. En dit proces gaat altijd door.
Hier staan we
Met de huidige printtechnieken kunnen we al modellen maken met thermoplasten, met een maximaal bereik van 1x1x1,5 m. We zetten het 3D-printen (naast materiaalontwikkeling) al echt in voor het maken van eindproducten voor onze opdrachtgevers. We hebben de ecologische loop bijna gesloten. Door ketensamenwerkingen (onder andere met NHL Stenden, NLR en Dufor) zijn we actief bezig met de verdere materialisatie en recycling.
Hoe verder?
We staan op het punt om een schaalsprong te maken. De voorbereidingen zijn gestart voor de installatie van een nieuwe XXL 3D-printer (17 bij 6 meter). Daarmee kunnen we grotere modellen printen. Belangrijke focus voor de komende tijd is het opschalen van kleine naar grote modellen. In de toekomst kunnen we met deze ontwikkeling een paar productiestappen van het bestaande productieproces overslaan en verduurzamen. We streven ernaar om uiteindelijk met recyclebare thermoplasten een direct mal te printen. In plaats van een plug en een mal met de traditionele methode.
Wie werken hieraan?
NHL Stenden, NLR, Contest, Dufor, Senbis en Nedcam Solutions
Team Nedcam: Siddieq Imankarijo en Max Boorsma
Interesse
Kijk voor meer informatie op onze website www.nedcam.com en/of neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Meer -> Circular Plastics Innovaties