De uitdaging
Helaas komt het regelmatig voor dat schepen olie verliezen, bijvoorbeeld door een ongeluk of werkzaamheden in de haven. Met een schep halen ze de olievlekken uit het water, maar er blijft altijd olie achter. De olie weghalen met chemicaliën kan ook, maar dat is weer slecht voor het zeeleven. Daarom wordt er gezocht naar alternatieven.
Zo werken we
“We onderzochten hoe we van appelzuur een plastic konden maken waarmee je kunt 3D-printen”, vertelt Katja Loos, hoogleraar polymeerchemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toen we de eigenschappen van het polymeer zagen, ontdekten we dat die ook heel goed passen bij een membraan om olie van water te scheiden. Dat leek ons een veel interessantere toepassing om te testen.”
Hier staan we
Het membraan van appelzuur lijkt inderdaad geschikt om olievlekken uit het water te halen. De natuurlijke stof is een superamfifiel. Dat betekent dat het olie en water van elkaar kan scheiden, net als zeep. En zit het membraan vol met olie? Dan kan het volledig worden afgebroken waarna we met het gezuiverde materiaal een nieuw membraan maken.
Hoe verder?
We kunnen veel doen met de nieuwe vinding. In NHL Stenden in Emmen experimenteren we daar nu volop mee. “En de eerste uitkomsten zijn meer dan hoopgevend”, laten lector Rudy Folkersma en PhD student Renato Lemos weten. “Dat komt omdat het plastic is gemaakt van appelzuur. Maar we kunnen het ook maken van zuur uit abrikozen, bramen en vele andere vruchten. Het is dus volledig plantaardig en daarmee ook volledig circulair. Het is ook vrij eenvoudig om te smelten naar nieuwe producten”, aldus Rudy.
Bedrijf gezocht
We zoeken een bedrijf dat de productie van het membraan wil opschalen en naar een commercieel product wil ontwikkelen.
Wie werken hieraan?
Rijksuniversiteit Groningen, NHL Stenden Hogeschool.
Interesse?
Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.
Innovatietrap
Niveau 6. De innovatie is gereed om de stap te maken naar opschaling en commerciële toepassing.

Meer -> Circular Plastics Innovaties