De energietransitie vraagt om veel menskracht en om nieuwe vaardigheden van professionals. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van de waterstofeconomie. Het is noodzakelijk dat mensen die nu nog werken met fossiele energie straks gaan werken met nieuwe technieken en nieuwe energiedragers zoals waterstof. Om met waterstof te werken, heb je andere vaardigheden en competenties nodig. Voor een duurzaam energiesysteem is personeel nodig dat ‘klaar is voor de toekomst’. Op elk niveau: van mbo tot universiteit. Deze toekomstige energieprofessionals hebben een breed profiel: niet alleen technische kennis is nodig. Ook communicatieve -, organisatie-  en digitale vaardigheden horen erbij.

Zo werken we

We maken nieuwe leer- en ontwikkelprogramma’s voor om- en bijscholing in de waterstofsector. Dat doen we samen in een Erasmus project met partijen uit verschillende Europese landen. Zo leren we internationaal van elkaar. Want alleen als we dit internationaal samen doen, lukt het ons om het systeem te veranderen.

Hier staan we

We geven in 2023 trainingen aan professionals. Voor nieuwe medewerkers in de waterstofeconomie gaat het om omscholing of bijscholing. Met deze onderwijsontwikkeling wordt de waarde van de samenwerking tussen mbo, hbo, wo, het bedrijfsleven én overheden zichtbaar.

Hoe verder?

In de zomer van 2022 is het project gestart. De trainingen worden nu ontwikkeld. In 2023 start een pilot en worden de eerste set van trainingen getest. In 2024 zijn de trainingen ook beschikbaar voor de andere partijen in het project.

Wie werken eraan?

Drenthe College, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen, Adecco Group, Advent Technologies S.A., the AIT Austrian Institute of Technology, Auvergne-Rhone-Alpes, Baker Hughes, Clube, Communication Package DTU, Enerdata, Foundation for the development of new Hydrogen technologies in Aragon, France Hydrongène, Hydrogen Europe, Hydrogen Europe Research, Howden, ICSI Energy, IEEES-BAS, IndustriAll, Institute for Transition and Development, Karlsruher Institut fur Technologie, Nel Hydrogen, University of Galway, Politecnico di Torino, Regional Pmeranian Chamber of Commerce, Skillnet Ireland, Snam, SolarPower Europe, TalTech, TREA, University of Perugia, Wind Europe.

Dit is het team: Jordi Moreno, Greenskills4H2

Onderwijsinnovatie

Nieuwe onderwijsmethodieken worden ontwikkeld, getoetst en internationaal vergeleken in 2023. Daarna zijn de diverse trainingsmodules beschikbaar voor de verschillende doelgroepen.

Interesse

Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Nieuwe-Energie---innovatie-1a

Meer -> Energie Innovaties