De uitdaging

We gebruiken al lang industriële robots in de productie-industrie. Maar de integratie op de werkvloer kan leiden tot veranderingen in de arbeidsmarkt en de manier waarop we ons werk doen. Sociale innovatie helpt om deze overgang naar de integratie en acceptatie van robots in de industrie soepeler te laten verlopen. 

Waarom belangrijk?

Robotica is belangrijk. Het is een stukje van de puzzel in de krappe arbeidsmarkt. Door vergrijzing en steeds minder jongeren die technisch onderwijs volgen, weten we nu al dat het lastig wordt om personeel te vinden. Dit moeten we voorblijven. En dat kan door het inzetten van robotica. Daarnaast helpt het ons om de processen verder te digitaliseren en automatiseren.

Hier staan we

De technologische innovatie van robotica gaat in de industrie gestaag door (TRL 8-9). Toch staat het onderzoek naar de gevolgen van deze ontwikkeling voor de arbeidsmarkt nog in de kinderschoenen. Er is wel steeds meer aandacht voor nieuwe opleidingen om kennis en vaardigheden van personeel te trainen. Maar ook voor ethische richtlijnen en standaarden om veilig en verantwoord met robots te kunnen werken.

Hoe verder?

Door meer onderzoek, trainingen en opleidingen, samenwerking en ontwikkeling van ethische richtlijnen en regelgeving kunnen we de acceptatie van robots in de industrie vergroten. Door deze acties uit te voeren, maken we de integratie van robots veiliger en effectiever. Dit draagt bij aan de voordelen van robotica in de werkomgeving.

Wie werken hieraan?

  • Technologies Added
  • AD Stenden Industriële Automatisering en Robotica
  • Drenthe College
  • Stevens Engineering
  • Stevast Techniek

Start- en einddatum

We beginnen in het 3e kwartaal van 2023. De einddatum staat op 2031.

Interesse

Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Innovatietrap

Niveau 7

maain-industrie-inovatie3

Meer -> Slimme Maakindustrie Innovaties