De uitdaging

Kunstgrasvelden belasten het milieu door de instrooikorrels en door versleten grasvezels die we niet kunnen recyclen. Daarom is er helaas nog steeds een end-of-life probleem voor kunstgras. Tot voor kort resulteerde dit in het massaal opstapelen van oude velden. SBIR* deed de oproep: “Ontwikkel een hoogwaardig recyclebaar kunstgras sportveld”.

Zo werken we

Gerard Nijhoving, de Managing Director van Senbis: “We waren al volop bezig met biologisch afbreekbare korrels voor op kunstgras. Hierdoor bouwden wij een mooi netwerk op in de kunstgraswereld. Via dit netwerk hoorden wij van deze oproep, die perfect aansluit op wat wij doen. Wij zijn specialist in biologisch afbreekbare vezels en daar kun je ook kunstgras van maken.” Gerard vertelt ook dat je omvangrijke projecten zoals een biologisch afbreekbaar voetbalveld eigenlijk niet zonder subsidie kunt ontwikkelen. Het risico is te groot, omdat je naast het ontwikkelen van de innovatie ook geld kwijt bent aan het op de markt brengen. Daarom zijn instrumenten/middelen zoals een SBIR een uitkomst.

* Een SBIR (Small Business Innovation Research) is een door de overheid georganiseerde innovatiecompetitie om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Hier staan we

Op 24 september 2022 opende ’s werelds 1e biologisch afbreekbaar kunstgras voetbalveld in Emmen (bij voetbalclub EHS’85). Dit 1.000 m2 pupillenveld bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. Aan het einde van de levensduur is het veld te recyclen of eindigt het als compost.

Bekijk hier de video via YouTube

Hoe verder?

Rondom kunstgrasvelden wordt het milieu niet alleen belast door de instrooi­korrels maar ook door versleten grasvezels. Door GreenMaxx (composteerbaar kunstgras) én GreenFill (biologisch afbreekbaar alternatief voor rubberkorrels in kunstgrasvelden) toe te passen, hebben we geen last meer van microplasticsvervuiling rondom het veld. Ook is het veld composteerbaar. Senbis verwacht hiermee dan ook het duurzaamste kunstgrassysteem ter wereld te realiseren.

Wie werken hieraan?

Senbis, Sweco, AnteaSport, Edel Grass, NHL Stenden, Drenthe College en TenCate.

Interesse?

Kijk voor meer informatie op de website van Senbis en/of neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Innovatietrap

Niveau 9. De innovatie is technisch en commercieel gereed. Het totale ontwikkelingsproces is afgerond. De volgende stap is het commercieel vermarkten van het product bij de gewenste doelgroep in de juiste markt.  

Circular-plastics---innovatie-5a