Welzijn, Zorg & Technologie

Ons gezondheidszorgsysteem piept en kraakt. Het loopt tegen zijn grenzen aan. Niet alleen als het gaat om hoe we alles moeten betalen, maar ook als we kijken naar hoeveel mensen er werken. Oorzaken? We hebben steeds meer zorg nodig. We worden eerder ziek én we worden ouder. Op de arbeidsmarkt zien we dat het moeilijker wordt om personeel te vinden. Mede doordat jongeren wegtrekken uit de regio. Nu werkt 1 op de 7 werkenden in de zorg. Willen we dezelfde zorg blijven bieden? Dan zal dat in 2040 1 op de 3 werkenden moeten zijn.

De juiste zorg op de juiste plek

Dit schreeuwt om een transitie van zorg naar positieve (duurzame) gezondheid. Daarvoor moeten we in de toekomst dure complexe zorg afschalen. En gaan we toe naar meer hulp en ondersteuning in de eigen omgeving. Kortom: de juiste zorg op de juiste plek.
In deze transitie gaat het onder andere om:

  • Slimmer organiseren van bestaande zorg.
  • Meer zelfmanagement (eigen regie en empowerment).
  • Het voorkomen van ziekte (preventie).
  • De samenwerking met informeel aanbod.

Dit betekent een belangrijke verandering. De afbeelding hieronder laat zien hoe de transitie eruit zal zien. De linker afbeelding laat zien hoe de kosten in de zorg nu verdeeld zijn.

greenwise-zorg-welzijn

Het is onze uitdaging om samen met anderen een oplossing te bedenken voor deze transitie in Zuid- en Oost-Drenthe. Hiervoor zijn innovaties (technisch en sociaal) noodzakelijk. Greenwise Campus zorgt voor kennisontwikkeling, innovatie en het opleiden van nieuwe professionals.

Marjolanda Hendriksen
Nick Cramer