De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot, 4% van al het Nederlandse afval en 13% van het grondstoffengebruik. Het hoofdprobleem is de hoge CO2-uitstoot en het lage hergebruik wat resulteert in grote hoeveelheden afval die, volgens regelgeving, verbrand moeten worden.
Zo werken we eraan
Van de 10 meest gebruikte producten in het ziekenhuis gaan er tenminste 5 producten circulair gemaakt worden. Dit zal een aanzienlijke daling in ziekenhuisafval geven.
Alle ziekenhuizen en kennisinstellingen in Noord-Nederland gaan samenwerken aan een CO2-neutrale en volledig circulaire zorgsector die ook nieuw verdienvermogen genereert. Het is één van de grootste en meest impactvolle projecten in circulariteit in de regio.
Hier staan we nu
De financieringsaanvraag is ingediend voor een Europese subsidie. Zodra deze is toegekend, gaan we aan de slag in verschillende werkpakketten: Data verzamelen over de veelgebruikte materialen, herontwerpen van wat moeilijk te recyclen is, de scheiding- en sorteerlogistiek in kaart brengen en nieuwe recyclingtechnieken onderzoeken voor medisch vervuild afval.
What's next
Dit project moet een voorbeeld worden voor andere ziekenhuizen in Nederland en Europa. Omdat we een voorbeeld willen zijn voor anderen, zetten we ons ook in voor communicatie naar het bredere werkveld in de zorg en naar andere regio’s.
Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.