
Innovatiemotor voor de regionale economie
Tijdens de informatieavond op dinsdag 18 maart kregen ondernemers, omwonenden en belangstellenden een uitgebreide toelichting op de plannen. Het innovatiecentrum zal een belangrijke rol spelen in het versterken van de economie, het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen en het aantrekken van jong talent naar de regio.

Wethouder Raymond Wanders benadrukte het belang van het innovatiecentrum voor de regio. Hij sprak over de impact op de economie, het onderwijs en de werkgelegenheid en hoe deze ontwikkeling bijdraagt aan een toekomstbestendige regio. “Dit is een kans om talenten te binden, innovatie te stimuleren en onze regio aantrekkelijk te maken voor bedrijven en jong talent,” aldus Wanders.
Presentatie van het ontwerp
Architect Pieter Diks (GAJ Architecten) en Niek Wehkamp (Greenwise Campus) gaven een inkijkje in het ontwerp en de ambities van het centrum, dat niet alleen een broedplaats voor innovatie wordt, maar ook een directe bijdrage levert aan economische vernieuwing in de regio.

Niek vertelde over het uitdagende, maar spannende proces van de ontwikkeling van het innovatiecentrum. Hij schetste hoe ‘verslimmen en vergroenen’ de kern vormen van Greenwise Campus en hoe bedrijven, onderzoekers en studenten samenkomen om innovaties te realiseren. "Hier kom je niet alleen iets halen, maar ook iets brengen," aldus Niek.

Pieter lichtte het ontwerp toe: een dynamische, open ruimte die samenwerking stimuleert, met een centrale binnenstraat als ontmoetingsplek. "We ontwerpen geen gebouw, maar een plek waar een community kan groeien," vatte Pieter samen.
Onderwijs en innovatie hand in hand
Onderdeel van de avond was het gesprek over de verbinding tussen onderwijs en innovatie. Joël Benninga (PhD HyBRIt), Rudy Folkersma (Professor Circular Plastics, NHL Stenden) en Michel Karsten (Opleidingsmanager Technicus Engineering) benadrukten het belang van de samenwerking tussen mbo, hbo en universiteit.
Vaak werken bedrijfsleven en kennisinstellingen los van elkaar aan projecten, maar op deze fysieke plek komt alles samen. Dat maakt het heel bijzonder.

Over 10 jaar zijn wij hét voorbeeld van hoe je onderwijs en praktijk samenbrengt. Op mbo-, hbo- en universitair niveau, zodat alle talenten elkaar aanvullen.

Door deze ontwikkeling wordt de verbinding tussen onderwijs en praktijk nog sterker. Als onderzoek hier plaatsvindt, midden in de omgeving waar onze studenten dagelijks zijn, worden zij automatisch meer betrokken. Dat biedt enorme kansen voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven.

Bedrijfsleven ziet kansen
Ook ondernemers onderstreepten de meerwaarde van het innovatiecentrum. René van Bremen (SUSPACC), Gideon Slag (GETEC PARK.EMMEN) en Gerard Nijhoving (Senbis) spraken over de kansen voor samenwerking en de synergie tussen bedrijven binnen de campus.
Wat mij vooral opvalt, is het vertrouwen dat overheerst. Bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen staan hier duidelijk met de neus dezelfde kant op. En uiteraard zijn we heel blij met zo’n goede buur.

Ik ben waanzinnig enthousiast over deze hele ontwikkeling, vooral de impact hiervan maakt me enthousiast. Niet alleen voor mijn bedrijf, maar ook voor Emmen en deze regio – en misschien zelfs voor heel Nederland en Europa.

Hoe mooi zou het zijn als hier ondernemerschap ontstaat vanuit kennis en onderzoek? Dat startups doorgroeien naar scale-ups en uiteindelijk hun plek vinden ‘achter de hekken’ op van het GETEC Park. Dat is precies wat we willen bereiken.

Een vitale regio in de maak
Het enthousiasme van de bezoekers geven het Greenwise Campus innovatiecentrum bevestiging dat we op de goede weg zijn. De komende maanden worden verdere stappen gezet om de plannen te realiseren.