Ga direct naar: Hoofdinhoud
Vincent Voet en Marc Otto
06 feb 2024

'Plastics geen vloek maar een zegen'

Vorige week is Vincent Voet geïnaugureerd tot lector Circular Plastics aan NHL Stenden Hogeschool. In 2022 werd hij benoemd tot 'rising star' door het vaktijdschrift ACS Media. Tijdens zijn inauguratie liet Vincent opnieuw zien waarom hij die titel toch meer dan verdiende.

‘People. Planet. Polymer

Hij nam ons mee in zijn verhaal ‘People. Planet. Polymer. Een wereld te winnen’ waarin de veelzijdigheid van plastics en de kansen die het ons biedt centraal stonden. Hij creëerde zelfs een heuse Planet Polymers, een beleveniswereld voor jong en oud om te ervaren hoe het lectoraat recycling van plastics onderzoekt. Planet Polymer bestond uit Verenigd Rubberrijk, Recyclië en Noord-Polymeer. Om te weten wat spaghetti met plastics te maken heeft, daarvoor moest je erbij zijn.

Prof. dr. Ger Challa

Prof. dr. Ger Challa was Vincent zijn eregast bij de inauguratie, wat heel bijzonder was omdat Vincent Voet in 2017 de Challa Polymeerchemie/-technologie prijs won.

Het overschot aan plastic is een groot probleem maar we vergeten vaak dat plastic ook een hele mooie stof is met veel mogelijkheden. Het is zoveel meer dan de folie om je komkommer, er worden bijvoorbeeld ook synthetische hartkleppen van gemaakt. Het interessante aan mijn onderzoeksveld is dat er heel veel manieren zijn om oud plastic weer in te zetten in nieuwe toepassingen.
Dr. V.S.D. (Vincent) VoetProfessor Circular Plastics (Lector Circulaire Kunststoffen)
Vincent Voet
Vincent Voet

‘Plastics geen vloek maar een zegen’

Binnen zijn werk als lector voor het lectoraat Circular Plastics van NHL Stenden houdt Vincent zich bezig met de transitie naar een toekomstbestendige plastics economie in Noord-Nederland en daarbuiten. Op de website van NHL Stenden lees je hoe we volgens Vincent de negatieve kanten van plastic kunnen ombuigen.


Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie