Ga direct naar: Hoofdinhoud
12 okt 2023

Sustainable Innovation Week

In de week van 14 tot en met 17 november organiseren Chemport Europe en Greenwise Circulaire Plastics de Sustainable Innovation Week. Vier dagen lang komen wetenschappers, politici, ondernemers, start-ups en studenten samen tijdens een inspirerend programma. Ze buigen zich over de ontwikkelingen en kansen in de groene chemie en circulaire plastics. De focus ligt tijdens deze week op ontmoeten, innovaties en kennisdeling.

Bezoekers kunnen een zeer gevarieerd programma verwachten tijdens de Sustainable Innovation Week. Het programma bestaat uit maar liefst vijf onderdelen: Sustainable Industry Challenge, Green Business Challenge, Chemport Expo, Study visit en het CICE Congres.Tijdens de Sustainable Industry Challenge leggen vijf bedrijven hun verduurzamingsvraagstuk voor aan 40 internationale start-ups. De start-ups worden tijdens de challenge uitgedaagd om groene innovatieve oplossingen te bedenken. Daarnaast werken internationale studenten tijdens de Green Business Challenge aan direct toepasbare businessmodellen voor een groenere economie

Bruisende creatieve hotspot op 16 november

Op donderdag 16 november komt het allemaal samen in het toekomstige innovatiecentrum van Greenwise Campus (Eerste Bokslootweg 1 in Emmen). Vanaf 14.00 uur start de Chemport Expo, een beursvloer waar bedrijven en organisaties elkaar ontmoeten, netwerken en innovaties delen. Een Noorse en Franse delegatie bezoekt tijdens een tweedaagse Study Visit Noord-Nederlandse bedrijven met duurzame innovaties. Op 16 november bezoeken zij de Expo en nemen ze deel aan het CICE Congres. Tijdens het CICE Congres deelt prof. dr. Gruter van de Universiteit van Amsterdam inspirerende inzichten over groene chemie wereldwijd & regionaal. En ondernemers en onderzoekers vertellen over de nieuwste open innovatieprojecten in groene chemie. 

Lokale ondernemer Gerard Nijhoving zeer blij met Sustainable Innovation Week

Gerard Nijhoving, Managing Director van Senbis Polymer Innovations, kijkt met veel plezier uit naar de Sustainable Innovation Week. "De week draait precies om het onderwerp waar wij ons mee bezighouden binnen ons bedrijf: groene chemie en circulaire plastics," zegt hij. "De Sustainable Innovation Week is voor mij een efficiënte manier om up-to-date te blijven over wat er speelt qua ontwikkelingen en innovaties rondom circulaire plastics. Ik verwacht veel partijen te ontmoeten waarmee ik kan samenwerken of kennis kan delen.”

“Bedrijven van MKB tot multinational, kennisinstellingen en overheid werken samen als ecosysteem voor Circulaire Plastics in Noord-Nederland. En dat is hard nodig gezien de transitie en snel veranderende wereld waar we in zitten. Emmen heeft een flinke kunststoffenindustrie en veel aanverwante bedrijven. Het onderwijs heeft zich hierop toegespitst en er komt steeds meer specialistische R&D-infrastructuur en know-how in de regio. Dit moet samenkomen in een nieuw innovatiecentrum van Greenwise Campus waar dit congres ook wordt gehouden. In een gefocust ecosysteem versterken partijen elkaar waar innovatie en investeringen uit voortkomen. Dan krijg je een positieve spiraal. Daarom is het zo gaaf dat we hier deze Sustainable Innovation Week organiseren."

Een initiatief van Greenwise Circulaire Plastics en Chemport Europe

De Sustainable Innovation Week is een initiatief om de innovaties in Noord-Nederland een podium te geven, circulair ondernemen te versnellen en om (internationale) samenwerking te stimuleren. Dit initiatief is een samenwerking tussen Greenwise Circulaire Plastics en Chemport Europe, en wordt mede mogelijk gemaakt door het project Chemport Industry Campus Emmen (CICE).

Project Chemport Industry Campus Emmen (CICE)

Het project CICE had als doel een concrete, zichtbare en uitnodigende open innovatie omgeving te creeren, waardoor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid in de groene chemie (verder) kunnen groeien en bloeien. Open innovatie wordt daarbij gezien als dé weg naar duurzaamheid. Tijdens het CICE-congres hoor je meer over de open innovatieprojecten van CICE en ga je samen in gesprek over het vervolg.


Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie