Ga direct naar: Hoofdinhoud

3Dprinten met ziekenhuis-afval


OndernemerschapTalentontwikkeling

Swipe om te starten

De uitdaging

De zorgsector is verantwoordelijk voor 4% van het Nederlands afval en één enkele operatie kan al 27 kg aan afval opleveren. Daarnaast is de zorgsector verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot,

Ziekenhuisafval

Zo werken we eraan

In het innovatieproject Hartplastic, heeft NHL Stenden in nauwe samenwerking met Medisch Centrum Leeuwarden onderzocht of de afvalstroom aan plastic verpakkingen geschikt zijn als grondstof voor 3D printen.

Rudy Folkersma

En wat kwam daar uit?

In het onderzoek is aangetoond dat je met het PET-G afval filamenten kunt maken voor 3D-printen. Dit is in toegepast onderzoek uitgevoerd en de eerste producten, waaronder de bedhaak, zijn geprint en toegepast in het ziekenhuis.

Applied Science: HBO-opleidingen en -beroepen

What's next?

Het is dus mogelijk een closed loop te realiseren waarin het afval in het ziekenhuis wordt gerecycled tot grondstof voor functionele producten. Een nieuw ziekenhuisafval reductieprogramma is momenteel in de maak onder de naam Care2Change.

Ziekenhuisafval

Powered by

Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door het project CICE.

CICE

Op de hoogte blijven van Circulaire Plastics?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese UnieLogo JTF