
Low energy recycling polyester
Swipe om te starten
De uitdaging
Polyester is een veelgebruikt plastic. Het zit in onder meer in kleding en frisdrankflessen. Meer dan 91% van het polyester dat we wereldwijd gebruiken, kunnen we nog niet recyclen omdat ze moeilijk te recyclen zijn door kleurtoevoegingen of andere additieven.

Zo werken we eraan
CuRe Technology begon een pilot voor de recycling van deze moeilijk te recyclen polyesters. NHL Stenden werkt als onderzoekspartner mee aan het verder ontwikkelen een chemische recycling van moeilijke polyesters op een energie-efficiënte manier.

“Met hulp van chemie breek je polyester af tot de bouwstenen, dit zijn monomeren. Na zuivering bouw je deze weer op tot zuiver polyester-granulaat. Cure heeft een technologie ontwikkeld die dit ook nog eens op een hele energie-efficiënte manier doet. ”
Vincent Voet | Lector Duurzame Kunststoffen NHL Stenden

Hier staan we nu
CuRe Technology zit in de laatste sprint in haar route naar opschaling. De demofabriek wordt binnenkort gebouwd op het GETEC-terrein in Emmen.

“Als je polyester kunt recyclen, ben je er nog niet. NHL Stenden leidt ook engineers, procestechnologen en operators van de toekomst op. We kijken niet alleen naar materiaal maar ook naar industriële processen en installaties. Door studenten te betrekken, verbinden we chemie én procestechnologie.”
Wilbert van Eijnde | Associate Lector NHL Stenden

Dit is het team
Contactpersonen
Innovatie trap
De innovatie krijgt een definitieve vorm. De technologische werking is getest en de innovatie voldoet aan gestelde verwachtingen, kwalificaties en normen.