Ga direct naar: Hoofdinhoud
Zonnepanelen
09 sep 2024

“Dat is de droom, dat we ál het hout kunnen laten staan”

Het project Zonnestroom op Biocomposieten gaat na de toekenning van een SIA-Raak subsidie los. Op Zonnepark Oranjepoort van Groenleven wordt dit jaar nog een proefopstelling geplaatst waarbij de zonnepanelen zijn bevestigd op een draagframe van biocomposieten in plaats van verzinkt staal. 

Haalbaarheidsonderzoek

Het gaat hier om een haalbaarheidsonderzoek. Er wordt onderzocht of biocomposieten concurrerend kunnen zijn ten opzichte van staal zowel qua prijs als qua materiaaleigenschappen. Biocomposieten hebben daarnaast een lagere milieubelasting en zijn een duurzaam alternatief voor staal.  Maar staal wordt in grote volumes geproduceerd wat de kostprijs beïnvloedt. Ook is niet bekend wat de levensduur is van biocomposieten en welk effect dit dus op de kosten heeft. De proefopstelling bij Oranjepoort moet hier inzicht in geven. De uitkomsten leveren hopelijk een sterke businesscase op om ondernemers te overtuigen een grote biocomposieten fabriek te bouwen. Als het lukt om ook maar enigszins in de buurt te komen om staal te vervangen, dan gaat er een wereld open aan alternatieve toepassingen. 

Proefopstelling bij Oranjepoort

“Het productieproces en het product moet zich nog bewijzen en dat willen we met de proefopstelling bij Oranjepoort onderzoeken”, aldus Daan van Rooijen, associate lector in biocomposieten bij NHL Stenden. “Maar als dat zo is, dan kun je met biocomposieten een hele nieuwe industrie opbouwen. Staal is nu nog veel goedkoper vergeleken met biocomposieten, maar heeft een veel zwaardere milieuimpact. Daarnaast ontstaat er straks een schaarste in staal waardoor de prijzen zullen stijgen. De volgende generatie gaat hier al mee te maken krijgen en dan zijn biocomposieten een mooi alternatief”.

Naast voedsel ook bouwmaterialen verbouwen

“Niet alleen qua prijs, maar ook qua grondstoffen. De biocomposieten die we gebruiken in dit project zijn gemaakt van jutenvezels en houtvezels. Deze grondstoffen kunnen gemaakt worden door boeren, dan hebben we helemaal geen hout meer nodig. Dat is de droom: Dat we al het hout kunnen laten staan! In Nederland hebben we niet genoeg hout. Wij halen voor 95% ons hout uit buurlanden. Dat hout komt allemaal uit productiebossen waarvan de biodiversiteit heel laag is. Kunnen we grondstoffen als vezels en harsen door boeren laten verbouwen, dan bieden wij hun extra kans naast voedsel.”


Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie