Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ziekenhuisafval
06 sep 2024

Noord-Nederland werkt samen aan CO2-neutraal en circulaire zorgsector

Alle ziekenhuizen en kennisinstellingen in Noord-Nederland willen samenwerken aan een CO2-neutrale en volledig circulaire zorgsector die ook nieuw verdienvermogen genereert. Het is één van de grootste en meest impactvolle projecten in circulariteit in de regio. Van de 10 meest gebruikte producten in het ziekenhuis gaan er tenminste 5 producten circulair gemaakt worden. Dit zal een aanzienlijke daling in ziekenhuisafval geven. Dit project moet een voorbeeld worden voor andere ziekenhuizen in Nederland en Europa. De financieringsaanvraag (EFRO) wordt deze maand ingediend en het UMCG is penvoerder van dit project.

Zorg/Kennis Consortium

Voor dit omvangrijke project hebben Greenwise Circular Plastics, HTRIC en Ecoras een consortium gevormd samen met alle ziekenhuizen en WO/HBO kennisinstellingen in Noord-Nederland: UMCG, Martini Ziekenhuis, MCL/Tjongerschans, Nij Smellinghe, Ommelander Ziekenhuis Groep, Antonius Ziekenhuis, Treant Zorggroep, RUG, NHL Stenden en Hanze Hogeschool. Daarnaast wordt samengewerkt met het bedrijven via clusterorganisaties SUSPACC, Life Cooperative, Vereniging Circulair Groningen en Vereniging Circulair Friesland.

Duurzame en betaalbare zorg

Door een duurzame werkwijze en efficiënt gebruik van grondstoffen kan hoogwaardige zorg betaalbaar blijven. De kosten van afvalverwerking worden substantieel lager en er is geen afhankelijkheid meer van fossiele grondstoffen van ver. De te ontwikkelen milieuvriendelijke processen helpen ook de ecologische voetafdruk van de zorgsector te verkleinen. Dit vraagt wel om veerkacht en flexibiliteit van de ziekenhuizen zelf, toeleveranciers, afvalverwerking en recyclingbedrijven, en om nieuwe kennisontwikkeling en samenwerking tussen alle ketenpartners.

Van single-use naar re-use

Het project start met het verzamelen van data over veelgebruikte materialen, onderzoeken uit andere projecten, economische data en het maken van een LCA.  Zo ontstaat er een decision platform wat de projectpartners moet ondersteunen bij het maken van keuzes bij bijvoorbeeld de inkoop van materialen. De volgende stap is de transitie van single-use naar re-use wat leidt tot het herontwerpen van niet-herbruikbare producten en hun verpakkingen om de recyclebaarheid te vergroten. 

Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de scheidings- en sorteerlogistiek op zowel de locatie van de ziekenhuizen als op de locatie van de afvalverzamelaars en -verwerkers. Voor 3 producten worden pilots opgezet om deze daadwerkelijk te recyclen. Met name medisch vervuild ziekenhuisafval, wat nu nog enkel verbrand mag worden, moet met de nieuwste technieken ook veilig gerecycled kunnen worden.

Gedragsverandering en communicatie

Omdat het gebruik van nieuwe producten en praktijken in ziekenhuizen uitdagend is en in de werkroutines moet worden ingepast, wordt er ook gekeken naar gedragsinterventies. Inkooptrainingen en nieuwe businessmodellen moeten de transitie vergemakkelijken, net zoals het delen van kennis, tools, prototypes en de ervaringen van de betrokken partners binnen het project. Omdat we een voorbeeld willen zijn voor anderen, zetten we ons ook in voor communicatie naar het bredere werkveld in de zorg en naar andere regio’s.


Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.

Logo University of GroningenLogo Provincie DrentheLogo Drenthe CollegeLogo Greenwise CampusLogo Regio Deal Zuid- en Oost-DrentheLogo Gemeente EmmenLogo NHL Stenden University of Applied SciencesLogo Universiteit van het NoordenLogo Ministerie van Economische zaken en KlimaatLogo Samenwerkingsverband Noord NederlandLogo Europese Unie